Zavolejte nám: +420 603 279 682 ! Připravíme pro vás nejvýhodnější nabídku na míru.

Jak vybrat kliku na dveře? Praktické tipy a rady

Jak vybrat kliku na dveře? Praktické tipy a rady
9. 10. 2024 08:00

Výběr kliky se může zdát snadný, ale není to jen tak! Klika na dveře nejenže ovlivní vzhled dveří, ale také musí splňovat vaše nároky na praktičnost a úroveň zabezpečení. Dveřní klika by měla být nejen stylová, ale především praktická. V tomto článku se podíváme na to, jak vybrat správnou kliku pro vaše interiérové dveře a co všechno je třeba zvážit.

Rozetové a štítové kování

Rozetové a štítové kování jsou dva různé typy dveřního kování, které se liší především ve svém designu a montáži. 

Rozetové kování se skládá ze dvou samostatných částí - kliky a rozety pro zámek. Nabízí širší výběr tvarů a designů, například kulaté, hranaté nebo oválné. Montáž je složitější, protože každá část se montuje zvlášť. Montážní šrouby nejsou vidět, protože jsou překryty rozetami.

Na druhé straně u štítového kování tvoří klika a zámková část jeden celek, tzv. štít. Je tradičnější a často se používá u starších nebo rustikálních dveří. Montáž je jednodušší a rychlejší, protože se montuje vcelku. Je cenově dostupnější a nabízí různé materiály a povrchové úpravy.

Nezapomeňte znát rozteč

Mnoho lidí si neuvědomuje, že interiérové dveře mohou mít rozteč dveřního kování 72 mm nebo 90 mm. Tento údaj je přitom při výběru štítového kování klíčový - proto je důležité rozteč změřit ještě před zakoupením kliky.

Nevíte, jak se rozteč správně měří? V podstatě jde o vzdálenost mezi osou dveřní kliky a zámku. Nejprve si určíte střed kliky a střed otvoru pro klíč. Pak zjistíte, jak daleko od sebe tyto body jsou. I když se vám vzdálenost nepodaří změřit přesně, snadno zjistíte, který typ kování je pro vás vhodný. U rozetového kování máte jednu velkou výhodou - při jeho pořízení tento údaj měřit nepotřebujete.

Barvy a tvary pro kliky na dveře

Při výběru kliky na interiérové dveře buďte opatrní, i když se to nezdá, mohou výrazně ovlivnit působení celé místnosti. Nejčastěji jsou používané kliky v kovových odstínech, jako je nerezová ocel, chrom, mosaz nebo bronz, je to zejména kvůli jejich univerzálnosti. V poslední době vzrůstá obliba černé kliky, která dodá interiéru moderní vzhled, zatímco bílé kliky působí čistě a minimalisticky. Pro odvážnější designy jsou k dispozici i kliky v různých barvách, jako je červená, modrá nebo zelená.

Kliky naleznete i v mnoha tvarech. Oblé kliky jsou klasické a jednoduché, často se používají v tradičních interiérech. Hranaté kliky působí moderně a minimalisticky, hodí se do současných interiérů. Oválné kliky kombinují prvky kulatých a hranatých klik a mohou být univerzálním řešením pro různé styly. Některé kliky mají složitější tvary a dekorativní prvky, které mohou dodat dveřím a interiéru unikátní vzhled.

Vyberte si interiérové dveře v nabídce InDveře a zkombinujte je s klikou tak, abyste vytvořili ladící celek.

Jaký zvolit materiál? 

Nerezová ocel je vysoce odolný materiál, ideální pro venkovní i interiérové kliky. Je totiž odolná proti korozi a opotřebení, což zajišťuje dlouhou životnost a snadnou údržbu. Hliníkové kliky jsou lehké a cenově dostupné, ale nejsou tak odolné jako nerez. Často mají povrchové úpravy, které zvyšují jejich odolnost. Zinkové kliky jsou další variantou, která bývá cenově výhodná. Jsou robustní, ale mohou být náchylnější k poškrábání a korozi, pokud nejsou kvalitně upraveny.

Pokud hledáte maximální odolnost, nerezová ocel je nejlepší volba. Hliník je vhodnější pro lehkost a nižší cenu. I zinkové kliky mohou být vhodnou alternativou, ale vyžadují opatrnost při údržbě. 

Co znamenají zkratky BB, PZ a WC?

  • BB (dózický klíč): Tento typ kování je ideální pro dveře do interiéru v domácnostech nebo kancelářích, kde není potřeba vysoká úroveň zabezpečení. Používá se tam, kde je potřeba jednoduché zamykání, například u dveří do ložnic nebo obývacích pokojů.
  • PZ (cylindrická vložka): Tento typ kování je vhodný pro vstupní dveře a místa, kde je vyžadována vyšší úroveň zabezpečení. Cylindrické vložky (FAB) poskytují lepší ochranu proti vloupání a jsou často používány u hlavních vchodů do bytů, domů nebo kanceláří.
  • WC (toaletní zámek): Tento typ kování je určen pro koupelny a toalety. Má jednoduchý mechanismus, který umožňuje zamknutí z vnitřní strany a nouzové odemknutí z vnější strany, což je důležité pro bezpečnost a soukromí v těchto místnostech.