Zavolejte nám: +420 603 279 682 ! Připravíme pro vás nejvýhodnější nabídku na míru.

Údržba a čištění interiérových dveří - 5 dobrých rad

Údržba a čištění interiérových dveří - 5 dobrých rad
6. 9. 2024 08:15

Když si necháte interiérové dveře nainstalovat, jsou krásné, čisté, bez škrábanců, oděrek a šmouh. Pokud chcete, aby takové zůstaly co nejdéle, naučte se o ně správně pečovat.

Nemusíte se bát žádných zdlouhavých procesů ani namáhavého mytí. Údržba dveří je v podstatě jednoduchá, ale řídí se několika pravidly, která vycházejí především z toho, jakou povrchovou úpravou jsou dveře opatřeny. V rušnějších domácnostech bude potřeba o dveře pečovat častěji, naopak v interiérech, kde se členové domácnosti vyskytují sporadicky, stačí občasná péče. Tam, kde jsou malé děti, není nouze o různé skvrny od svačinek, pitíček a dobrůtek. V domácnosti se zvířaty se zase malí chlupáči o dveře často otírají a mohou na ně přenést nečistoty z venku. Také bílé interiérové dveře nebo dveře ve světlejších odstínech jsou náchylnější na tvorbu skvrn než dveře v tmavších dekorech. Na to vše se musí brát zřetel při plánování údržby dveří. 

Nejprve několik všeobecných rad

  • Způsob údržby a čištění dveří volte vždy podle typu povrchu dveří.
  • Na čištění nepoužívejte abrazivní přípravky, kartáče, drátěnky a podobné brusné materiály, které by mohly povrch dveří poškodit.
  • Nikdy nepoužívejte přípravky s obsahem chloru. Na lak a laminát se nehodí ani přípravky obsahující alkohol nebo ocet.
  • Ve většině případů si vystačíte se suchým nebo mírně navlhčeným hadříkem či mikroutěrkou.
  • Pokud chcete použít čistící přípravek, volte vždy takový, který je určen pro daný povrch (něco jiného se hodí na lak, něco jiného na dýhu a na laminát).
  • Nejste si jisti, jak čistící přípravek na dveře zapůsobí? Vyzkoušejte ho nejprve na malém povrchu dveří, který je méně viditelný.

  1. Péče o levné dveře s povrchem z folie

Interiérové dveře s povrchem z folie, které najdete i v naší nabídce, patří mezi levnější varianty dveří. Folie je pěkná na pohled, ale méně odolná, co se týče vzniku škrábanců. I při čištění byste tedy měli dávat pozor, abyste si foliované dveře nepoškodili. Pokud potřebujete ze dveří pouze očistit usazený prach, použijte suchý či jemně navlhčený hadřík. Jestli se na povrchu nacházejí i odolnější nečistoty, můžete přidat i trochu saponátu. Vždy ale s mírou, čím méně, tím lépe.

  1. U dveří z masivu a dýhy pozor na vodu

Masivní dveře i dveře dýhované jsou velmi oblíbenou variantou, protože nabízejí krásný přírodní vzhled. S jejich čištěním je to ale složitější. Dřevo je choulostivé na vlhko, a proto byste na dveře z masivu nebo na dýhovaný povrch neměli používat vodu, kterou by do sebe dřevo nasálo. V případě nutnosti si hadřík jen lehce navlhčete. Čemu se rozhodně vyhněte, jsou saponáty. Ty by mohly povrch dřevěných dveří poškodit. Na větší nečistoty použijte jen mýdlové čističe určené speciálně na dřevo, a to vždy jen tak, že budete dveře čistit vlhkým, nikoli mokrým hadříkem.

  1. Laminátové dveře snesou skoro vše, ale péči ocení

Máte doma laminátové dveře? V tom případě můžete být o něco klidnější, co se týče jejich odolnosti. Laminát patří k nejodolnějším povrchovým úpravám a snese téměř vše - netrpí na vznik škrábanců a zvládne i vlhkost. Na čištění laminátových dveří můžete použít jak suchý, tak vlhký hadřík. Se špínou si poradí nejen obyčejná voda, ale vhodné jsou i saponáty určené na laminátové povrchy

  1. Celoskleněné dveře si hýčkejte

V posledních letech jsou velmi moderní prosklené i celoskleněné interiérové dveře. O sklo je potřeba také pečovat. K omývání se hodí vlhký bavlněný hadřík nebo utěrka z mikrovlákna, použít můžete čistič na sklo i leštící přípravek

  1. Nezapomínejte na kování

Kování patří k opomíjeným částem interiérových dveří. Zejména kliky by se měly čistit častěji než samotná dveřní křídla, protože přicházejí do kontaktu se špinavýma rukama každý den. Stačí, když kliky budete pravidelně otírat navlhčeným hadříkem. Rovněž zámky a panty je dobré jednou za čas prohlédnout a případně je ošetřit speciálními silikonovými nebo minerálními oleji, které je ochrání před vznikem koroze. U posuvných dveří myslete i na kontrolu kolejnicového systému.

Za péči, kterou dveřím věnujete, se vám odmění krásným vzhledem po dlouhá léta a váš interiér bude stále svěží a čistý.